Bant Control

   dip    Legacy    Laatste wijziging: 4 August 2022 13:01

Totaal aantal kaarten: 60 + 15 (+ 12)
Totaalprijs: € 2.246,48 (€ 2.010,12 + € 236,36)

Legality check: Legal

Deck omschrijving:

Bant boys, bant boys ~


Reacties
02-08-2022 14:21

Ik overweeg de volgende wijziging:

uit: Jace, the Mind Sculptor, 2 Hullbreacher
in: Narset, Parter of Veils, 2 Snapcaster Mage

Hoe lekker het ook kan zijn om een Hullbreacher in te flashen als de opponent een Brainstorm cast, denk ik toch dat Snapcaster Mage meer value in dit slot oplevert. Deze laat mij een extra cantrip, of removal spelen. Net waar ik op dat moment baat bij heb.

Jace, the Mind Sculptor is heel sterk als hij eenmaal ligt, maar voelt toch wat clunky in het deck. Ik heb 'm helaas alleen nog maar gepitcht aan Force of Will of uitgeboard. Met een extra Narset, Parter of Veils probeer ik het verlies van de draw denial van Hullbreacher enigszins op te vangen en tevens de selectie te houden van de Jace, the Mind Sculptor.

Edit: Ik heb nu 2 Hullbreacher er uit gehaald voor 2 Snapcaster Mage. Dit lijkt mij even voldoende voor nu. De Jace, the Mind Sculptor ga ik eventueel later nog overwegen.

uit: 2 Hullbreacher
in: 2 Snapcaster Mage

Edit 2: Ook een Tropical Island er uit gehaald voor een Zagoth Triome. Deze is met name om een vierde kleur te hebben voor Prismatic Ending. Deze is relevant om een Minsc & Boo, Timeless Heroes, The Wandering Emperor, Jace, the Mind Sculptor of een Karn, the Great Creator te kunnen beantwoorden. Late-game kan het ook een draw engine zijn samen met Life from the Loam; wel duur, maar als je niets anders aan het doen bent, dan is het een prima optie.

uit: 1 Tropical Island
in: 1 Zagoth Triome

30-07-2022 12:13

FNM day
Met wat last-minute wijzigingen in het sideboard (ik hoorde in de middag dat er ook een Elves deck zou komen), kwam ik tot het volgende sideboard:
2 Back to Basics, 2 Dress Down, Engineered Explosives, Ethersworn Canonist, Flusterstorm, Force of Vigor, Null Rod, Veil of Summer, Carpet of Flowers, Containment Priest, Seeds of Innocence en 2 Surgical Extraction

Goed, voorbereidingen achter de rug, op tijd bij het event aangekomen en ingeschreven. We zijn er klaar voor!

R1 vs Aluren
Game 1 opent mijn tegenstander met een Tropical Island en een Veteran Explorer. Daarna doet hij een aantal beurten niets meer naast een incidentele Brainstorm en Ponder. Ik kreeg voldoende tijd om mijn Uro, Titan of Nature's Wrath online te krijgen. Opponent blockt mijn Uro met z'n Explorer en is verbaasd dat ik ook basic lands speel, zelfs als ik hierdoor mijn Field of the Dead (die ik eerder al in play had gelegd) online kwam. Ik had voldoende Forces om zijn late-game Aluren te counteren en opponent scoopt.

uit: Prismatic Ending, Jace, the Mind Sculptor, Life from the Loam
in: Carpet of Flowers, Force of Vigor, Ethersworn Canonist

Game 2 was er iets meer actie. Hij opent met een Carpet of Flowers, waar ik redelijk omheen heb kunnen spelen. Ik open op turn 2 met een Ethersworn Canonist, waardoor ik zijn cantrip game én combo plan vertraag. Gevolgd door een Endurance in zijn end step van beurt 4. In mijn beurt 4 heb ik dan (eindelijk voor hem) een Island in het spel, omdat ik Teferi, Time Raveler wil spelen. Deze resolvede helaas niet na een counter war (2x FoW aan zijn kant en 1x aan de mijne). Hij probeert mij te vertragen door mijn Endurance met Barrin, Tolarian Archmage te bouncen. Dit gaf hem uiteindelijk 1 beurt extra, gezien ik nóg een Endurance op hand had. De beats waren aan!

1-0 (2-0-0)

R2 vs Cloudpost
Dit keer speel ik tegen een speler waarvan ik weet dat hij DnT óf Cloudpost speelt. Ik besluit mijn starthand te houden met 2 fetches, Life from the Loam, Wasteland, Force of Will, Swords to Plowshares en Ponder.

Mijn tegenstander begint met een Cloudpost, waardoor ik direct weet dat mijn plan Life from the Loam moet zijn. Hij cast in beurt 3 een Trinisphere welke ik door laat gaan. Ik waste de beurten hierna een aantal van zijn landjes en lock 'm onder zijn eigen Trinisphere. Opponent scoopt.

uit: 2 Hullbreacher, Terminus, Narset, Parter of Veils
in: 2 Back to Basics, Force of Vigor, Null Rod

Game 2 begint mijn tegenstander de pot wederom met een Cloudpost en een turn 2 Chalice of the Void voor 1. In beurt 3 speelt hij Trinisphere waarna ik een Back to Basics speel. Opponent heeft weer geen mana om zijn spells te kunnen spelen en scoopt na een aantal beurten draw-go gespeeld te hebben.

2-0 (4-0-0)

R3 vs 8-cast
Een ronde tegen een bekende uit onze eigen speelgroep, Bart! Hij speelde voor het eerst in event-vorm met 8-cast. Waar normaal 8-cast vaak een explosieve start heeft, speelt hij op turn 3 een Urza's Saga zonder nog andere spells gespeeld te hebben. Ondertussen heb ik ook mijn ding kunnen doen met cantrips en de voorkant van Uro, Titan of Nature's Wrath. Op beurt 4 wil ik een Teferi, Time Raveler spelen, maar deze verlies ik in een counter war (2x FoW van hem, 1x van mij).
De beurt erna heb ik een Uro online en ben ik ondertussen van zijn [[Construct Token|MH2]] af via Swords to Plowshares en Prismatic Ending. Opponent was hellbent en was het Uro beatdown.

uit: 2 Force of Will, Jace, the Mind Sculptor, Shark Typhoon, Swords to Plowshares, Prismatic Ending
in: 2 Dress Down, Null Rod, Engineered Explosives, Seeds of Innocence, Force of Vigor

Game 2 was een snelle! Opponent begint met niets (!!) Dit verwarde mij enigszins, waar moest ik rekening mee gaan houden?! Op beurt 2 speelt hij zijn Seat of the Synod, Mox Opal en Lotus Petal uit en cast een Thoughtcast. Ik speel hierna een Engineered Explosives voor , deze word gecounterd. Direct daarna speel ik een Null Rod en lock de opponent uit de game.
Als hij hier nog uit zou kunnen komen had ik nog een Dress Down en Seeds of Innocence als backup in mijn hand. GGs!

2-0 (6-0-0)

R4 vs Ad Nauseam Tendrils
De finale!! En ook nog eens tegen mijn broer, die ook 3-0 ging zonder een game verloren te hebben! Deze match up is ons allebei wel bekend. Misschien iets minder voor Casper, gezien ik nog niet heel veel Bant Control tegen hem heb gespeeld.

Game 1 mull ik ongelukkig naar 5, waarna ik de beurt waarin hij af gaat mijn enige Force of Will mogelijkheid uit mijn hand verwijderd met een Duress. Hij doet rustig zijn ding en maakt het af met een Tendrils of Agony met 10 storm.

0-1

uit: 4 Swords to Plowshares, Prismatic Ending, Jace, the Mind Sculptor, Shark Typhoon en Terminus
in: 2 Surgical Extraction, Ethersworn Canonist, Flusterstorm, Engineered Explosives, Null Rod, Veil of Summer, Force of Vigor

Game 2 wederom een mull naar 5. Maar dit keer met alleen maar goede kaartjes; Force of Will, Brainstorm, Veil of Summer en 2 Fetch.
Casper cantript in zijn eerste beurt en ik speel land-go. Hij speelt een Thoughtseize en haalt mijn Force of Will weg. Nu pak ik een Ethersworn Canonist en speel deze direct, in de hoop dat hij de komende beurt geen removal/bounce heeft en vervolgens weer af kan gaan. Dit gebeurt niet en hij zoekt met Infernal Tutor naar een 2e Chain of Vapor (hij wist van mijn Veil of Summer af door Thoughtseize).
Ik kan een paar beurten aan blijven vallen terwijl hij door mijn Veil of Summer heen probeert te spelen, maar ik had ondertussen al weer een Force of Negation bijgepakt en win vervolgens de game.

1-1

Ik besluit geen wijzigingen te doen met sideboarden.

Game 3. Zieke pot! De 1e game van de 3 waar ik 7 kaarten houd. Hij opent weer met een cantrip en op beurt 2 een Malevolent Hermit // Benevolent Geist, deze Force of Will ik. Ik weet niet of dit correct was of niet, maar ik wilde voornamelijk geen blocker voor m'n Ethersworn Canonist die ik weer in beurt 2 wilde spelen; ook wilde ik niet dat hij een Veil of Summer zou kunnen counteren met z'n Hermit.
Mijn Ethersworn Canonist ving al snel een Fatal Push waarna hij z'n Hermit kon disturben. Nu lag er een beest in het spel waardoor ik zijn non-creature spells niet meer kon counteren.
Mijn hand was op dat moment Force of Will, Brainstorm, Surgical Extraction, Endurance en Force of Vigor en ik had alleen een Uro, Titan of Nature's Wrath in het spel.
Hij besluit er voor te gaan en begint met een Duress. Ik had nog 1 fetch land open en ik speel mijn Veil of Summer. Hierdoor ziet hij mijn hand niet, wat uiteindelijk erg belangrijk is gebleken. Hij komt tot storm count 7 en ik weet dat hij die beurt een Empty the Warrens moet spelen, omdat ik Veil protection actief heb deze beurt. Hij heeft als laatste 2 kaarten een Lion's Eye Diamond en een Infernal Tutor met 9 mana in de pool.
Hij speelt z'n LED en daar reageer ik niet op. Hij speelt vervolgens zijn Tutor en zoekt een Past in Flames na enige twijfel. Hij cast de PiF en ik reageer met een Evoke Endurance waardoor hij geen graveyard meer heeft om spells te kunnen spelen. Opponent scoopt!

2-1 (8-1-0)

Heel vette game met een lekkere twist voor mij. Als hij Burning Wish had gezocht in plaats van PiF, dan had hij de game waarschijnlijk gewonnen. Hij wilde mij in 1 beurt kunnen uitschakelen dus koos een te greedy line, zoals hij zelf verwoordde.
Heb nog wel na zitten denken over het moment dat hij LED speelde. Als ik daar op had gereageerd met een Surgical Extraction op een eerder gespeelde Infernal Tutor, dan had ik niet in deze coinflip situatie gekomen; dan had hij geen tutor meer in zijn hand. Ik wist namelijk dat het die kaart wel moest zijn, gezien hij alleen maar mana in zijn pool had. Als het een Wishclaw Talisman was geweest, dan had ik rustig een Engineered Explosives kunnen zoeken in mijn beurt en was er ook niets aan de hand geweest.
Goed om te onthouden, maar wel goed blijven kijken naar wat er in zijn graveyard ligt voordat je zo'n keuze maakt.

Mooie potjes gespeeld, heel trots op mijn eerste FNM winst met een bijna flawless victory!

26-07-2022 11:29

Aanpassing in de lijst doorgevoerd voor de lokale meta komende vrijdag. Verwacht een minder creature-heavy meta, vandaar de Terminus gecut. Ook de Hydroblast verwacht ik minder relevant te zijn. Daarvoor in de plaats 2 Veil of Summer toegevoegd tegen discard en storm decks.

Sideboard:
- 1 Hydroblast
- 1 Terminus

+ 2 Veil of Summer

21-07-2022 14:52

Je hebt helemaal gelijk. Boseiju, Who Endures had ik er uit gehaald met het oog op de toekomst; Wil Snapcaster Mage misschien nog gaan proberen en dan is Prismatic Ending wellicht wel weer beter. Wel mana intensiever, maar meer targets. Ik zal die weer terug stoppen.

21-07-2022 14:42

Leuk weer de ervaringen te lezen.
Is Boseiju, Who Endures niet juist goed als je Life from the Loam toevoegt? Die cut snap ik niet helemaal.
Verder zou ik de snow-covered basics blijven runnen, ook zonder coatl, zodat je tegenstander daar mogelijk omheen gaat spelen. Een non-snow basic geeft nodeloos info weg :)

EDIT: ik zie dat je de basic-split waarschijnlijk speelt i.v.m. Field of the Dead. In de matchups die je verliest (DnT, Eldrazi) lijkt de Boseiju me juist beter (zowel antwoord op lockpiece/vial) als colored mana.

21-07-2022 11:40

Wederom naar de weekly Legacy Wednesday gegaan in Haarlem. Volgende results behaald:

Ronde 1 0-2 v DnT
1e game geraced door een Kaldra met Mom-protection.
2e game mana-screw én tegen een dubbele Rishadan Port moeten spelen. Helaas.

Ronde 2 1-1 v domain Niv-Mizzet brew
Vreemde game, opponent speelde niet door en kon niet snel winnen, maar mij ook lang afhouden. Gelukkig in game 2 binnen 15 minuten kunnen winnen na de eerste game verloren te hebben en zo een draw kunnen pakken.

Ronde 3 2-0 v Dark Bant
De mirror, soort van. Ik had meer cantrips en betere targets voor m'n removal. Verder was het een race naar wie het eerst z'n Uro, Titan of Nature's Wrath online had. GGs!

Ronde 4 1-2 v Eldrazi Karn
De games die ik verloor werd ik op t3 geKarnt, de game die ik won had ik genoeg counter magic opgepakt. Zonder Wasteland een enorm lastige match up, gezien ik zijn Eldrazi Temples en Eye of Ugins niet kan slopen. Ik had hier alleen Boseiju, Who Endures voor, maar die moest ik ook al gebruiken op Liquimetal Coating om mijn eigen landjes niet te verliezen aan Karn. Heftige matches!

Final result: 1-2-1

Al met al blij dat ik van 80 kaarten ben afgestapt en Bant voel heel sterk om te spelen. Weet wel dat ik weer de Loam package ga toevoegen, gezien ik eigenlijk geen antwoorden heb op Karakas, Cavern of Souls of Eye of Ugin achtige kaarten.

Volgende week vrijdag weer een kans in de 2Klaveren in Amsterdam!

Decklist aangepast n.a.v. bovenstaande conclusie:

- 4 Ice-Fang Coatl
- 1 Snow-Covered Forest
- 1 Snow-Covered Island
- 1 Narset, Parter of Veils

+ 2 Life from the Loam
+ 2 Wasteland
+ 1 Field of the Dead
+ 1 Forest
+ 1 Island

20-07-2022 10:34

Ik wil de volgende aanpassingen binnenkort ook een keer testen, om te kijken hoe het speelt (of een variant hiervan):

Day's undoing package
- 1 Boseiju, Who Endures
- 1 Teferi, Time Raveler
- 1 Shark Typhoon
- 1 Endurance

+ 2 Day's Undoing
+ 2 Snapcaster Mage

Loam / FotD package
- 4 Ice-Fang Coatl
- 1 Snow-Covered Forest
- 1 Snow-Covered Island

+ 1 Life from the Loam
+ 2 Wasteland
+ 1 Field of the Dead
+ 1 Forest
+ 1 Island

En ook een soft splash zou ik opzich wel tof vinden om te proberen. Zou hier alleen wel een Volcanic Island voor willen spelen, die ik nog niet heb. Dat wordt dus een duur grapje.
Zou dan splashen voor Minsc & Boo, Timeless Heroes en Pyroblast in het sideboard.

- 1 Jace, the Mind Sculptor
- 1 Tropical Island
- 1 Savannah

+ 1 Minsc & Boo, Timeless Heroes
+ 1 Volcanic Island
+ 1 Taiga

Goed. Zoals je merkt kan het nog alle kanten op. Ik ben er nog lang niet over uit. Laat ik eerst maar eens gaan spelen!

19-07-2022 20:33

Nog een paar laatste wijzigingen gedaan voor de local meta voor morgen:

Main
- 1 Supreme Verdict ( is lastig betalen)
+ 1 Endurance

Sideboard
- 1 Flusterstorm
- 1 Veil of Summer
+ 1 Carpet of Flowers
+ 1 Terminus